Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4.-én, Csíkkozmáson megemlékezést tartottak a Nemzeti Összetartozás Napján, a Trianoni döntés századik évfordulóján.

Délután fél hatkor megszólalt a templom harangja, akárcsak Erdély szerte sok más helyen. Erről a Magyar Ifjúsági Értekezlet – MIÉRT állított össze egy videót, amelyben száz település harangját hallhatjuk, köztük a kozmásit is.

Este 20.45-kor a templomkerítésben folytatódott a megemlékezés, ahol Szántó László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, akiket rendhagyó módon nem csak a fizikailag jelenlévők alkottak, hanem a világhálón keresztül virtuálisan bekapcsolódó testvér-települések és a Paphegyén lévő őrtűzgyújtásra összegyűlők is.

Az esemény keretén belül leleplezték az összetartozás keresztjét, amelyet Csíkkozmás Polgármesteri Hivatala állíttatott a templomkerítésben, majd azt Fejér Mátyás plébános megáldotta.

A megemlékezésbe sorra kapcsolódtak be a testvér-települések: Öttömös, Lukácsháza és Csallóközcsütörtök, majd magyarországi idő szerint 20.20-kor fellángolt Paphegyén az őrtűz. Ekkor a Tuzson János Fúvósegylet kíséretében elhangzott a magyar- és a székely himnusz. Daruszentmiklós testvér-település a trianoni döntésről videóüzenetben emlékezett meg, amit az alábbi linkre kattintva tekinthetnek meg.

https://drive.google.com/file/d/1EmptxamlNdntFMR_rV9AWzeQk7bptctj/view

Az esemény zárásaként a templomkerítésből a helyiek átvonultak a világháborús emlékműhöz, ahol ennek a “koszorúzása” következett, viszont ez is rendhagyó módon történt, ugyanis minden jelenlévő egy-egy szál virágot helyezett el a szobornál.

Share.