Csíkkozmás

Csíkkozmás Alcsík egyik jelentős települése, elnevezését a falu templomának a védőszentjeiről Szent Kozma és Szent Demjénről. Az ő tiszteletükre minden évben, szeptember 25.-én búcsút tartanak a falu lakói, amelyet ünnepi szentmisével koronáznak meg. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a falu 1470 lakost számolt.

A falu az Alcsíki-medence dél-keleti sarkában, a Nyerges-tető lábánál található. Csíkszeredától 22, Tusnádfürdötől 10km-re, az északi szélesség 46° 14′és a keleti hosszuság 25° 56′ találkozásánál, E578 számú nemzetközi út mentén helyezkedik el. A falutól déli irányba haladva, a 2-es községi úton Lázárfalva közelíthető meg (3 km). A falu központjából ágazik el a 11B országút a Kászoni-medence felé. Átlagos tengerszint feletti magassága 650-700m közé tehető, azonban a legmagasabb tengerszint feletti magassága az Alcsíki- és a Kászoni-medence közötti hegyvonulat markáns pontja, az 1165 m magas Paphegye. A csúcsról lélegzetelállító kilátás nyílik a két fent említett medencére, valamint az ezeket körülölelő hegyekre.

Csíkkozmás éghajlatát első sorban földrajzi helyzete és a Csíki-medence zárt szerkezete befolyásolja. Az évi átlaghőmérséklet 6-7 ˚C közé tehető, évi átlagos csapadékmennyisége 600- 650mm/év, a szélcsend pedig az évi 61%-ot is elérheti. Ami a növényzetet illeti, a község területének jelentös részét fás növényzet boritja, melyekben uralkodó jellegű a fenyő, állatvilága pedig ennek megfelelő