Lázárfalva

A Csíkkozmáshoz tartozó Lázárfalva 2-es községi úton közelíthető meg. 3 km-re fekszik a községközponttól, 690 m magasságban. Lakossága, az 1992-es népszámlálási adatok alapján 621 fő volt, 3 román kivételével mind magyarok (megjegyzendő, hogy a két világháború közötti időszakban a falu lakosság több mint 800 fő volt).

A település első írásos említése egy 1365-ben keltezett levélben lelhető fel, amelyet Dénes erdélyi vajda írt Péter alvajdához. A korábban Fehér vármegyéhez tartozó település elnevezését feltehetően a szárhegyi Lázár családról kapta, mely nemesi családnak hosszú időn keresztül a birtokát képezte.

Tűzvész emlékmű

Görög katolikus templom

Műemlékek

Lázárfalva műemléképületei közé tarozik a római katolikus templom, amely 75 család adakozásából épült 1883-ban épült (a korábbi templom 1882-ben tűzvész áldozata lett). Ugyancsak a műemléképületek között tartják számon az 1742-ben épült görög katolikus templomot. A település reprezentatívabb épületei közé tartozik a kultúrotthonnak helyett adó Miklóssy-kúria is.

A falu területén számos borvízforrás található, egyes feljegyzések szerint ezek száma egykor 48-at is elérte. A lázárfalvi lakosok életében, a kő megmunkálása, a kőfaragás fontos helyet foglalt el. Erre utal a számos kőkereszt, kőház és kapuláb ill. az a tény, hogy a falunak a két világháború között még kőbányája is volt.