Csíkkozmásért Egyesület

A Csíkkozmásért Egyesület 2003-ban volt bejegyezve Kozmási Ifjúsági Szervezet (KOMISZ) név alatt.

A kezdetben megalakult egyesület tagjai egyben a Bojzás Néptánccsoport tagjai is voltak, majd ezek a tagok folyamatosan változtak mígnem 2017-ben összeállt a jelenlegi csapat.

A Csíkkozmásért Egyesület (CSET) működésének alapját a község tagjainak önkéntes munkája képezi. Fő célja Csíkkozmás község kulturális és közösségi fejlesztése, amelyre többnyire pályázati úton szerzi meg az erőforrásokat, de a helyi önkormányzat, polgármesteri hivatal, közbirtokosság valamint magánvállalkozók is segítik tevékenységét.

Játék est, alkotó tábor, lelki hétvége, erősember vetélkedő, Szappany Derby, falunapi koncertek, aktív vasárnap, ezek az elég eltérő típusú rendezvények, de közös mégis bennük valami. A csapat aki szervezi. Az a 10-12 állandó önkéntes, akik azon szorgoskodnak, hogy a programok időseket és fiatalokat egyaránt megmozgasson.

A CSET legembertpróbálóbb időszaka a falunapok ideje alatt van. Ekkor rengeteg kisebb-nagyobb programot kell kiötletelni, hogy mindenki megtalálja azt, ami őt érdekli. Kezdve az az öregfiúk-ifjak foci meccsel, a főzőversenyig egészen a paint ball bajnokságig, a könnyűzenei fellépéstől a rock koncertig, próbálják úgy alakítani, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb legyen.

Az egyik legnépszerűbb rendezvény a SzappanyDerby. Ez a vetélkedő leginkább megmozgatja nem csak a kozmási, hanem a környékbeli embereket is. 2017 július 29-én volt az első verseny, ezt követte a második 2018 július 29.-én. Az egyesületet büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan eseményt tud létrehozni, amire ekkora az érdeklődés, amire több generáció is kíváncsi.

A Hóbuli az egyik legrégebbi esemény, amit még KOMISZ-ként szervezett egy teljesen más generáció. Az volt a cél, hogy elevenedjen fel az az idő, amikor Bérc hangos volt a szánkózó gyerekektől. Rávenni a fiatalokat, hogy tegyék félre az elektronikát és vegyék elő a szánkót és jöjjenek ki, egyet-kettőt ereszkedni.

Az alkotótábor az egyesület azon eseménye amelyben a község kreatív és tehetséges emberei összegyűlnek néhány napra Sószékfürdőn, hogy együtt fessenek, rajzoljanak és egymástól tanuljanak, majd az ott készült munkákkal kápráztassák el a falu többi lakóját.

A Lelki hétvége családoknak egy olyan kezdeményezés, ahol a résztvevők erőt meríthetnek a hétköznapokhoz. A programban van szentmise, közös imádság, beszélgetés, játék, lovaglás, séta a természetben és sok vidám pillanat, amelyre az emberek szívesen emlékeznek vissza, és amellyel feltudják tölteni a lelki „lámpásaikat”.

A különböző rendezvényeken kívül még vannak „láthatatlan” tevékenységek, amikről sokan nem tudják, hogy ezt is ugyan az a csapat mozgatja. Megkeresik a pályázatot, megírják és kivitelezik. Így lettek például turisztikai információs táblák a községben, grillezők Sószékfürdőn és Nyírfürdőn, belesegítettek a község időseinek a megünneplésébe, kopjafákat újítottak fel Nyergestetőn, a tánccsoportnak és az önkéntes tűzoltóknak új felszerelést, a fúvósegyletnek új hangszereket vásároltak, az iskolásokat didaktikai és gasztronómiai eszközökkel támogatták, folyamatosan segítik a helyi futballcsapatot vagy épp az „After-school” épületének megpályázásában is részt vettek. És a lista bővül…