Vulkán Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Lázárfalván 2008-ban néhány lelkes fiatal összefogott, hogy a már meglévő, de idősebb tagokból álló önkéntes tűzoltóságot tovább lehessen fenntartani. Az idő teltével 2011-ben arra döntöttek, hogy bejegyeztetnek egy egyesületet, így megalakult a lázárfalvi VULKÁN Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Gáll Tibor vezetésével.

Egy internetes fórumon kértek segítséget. Bemutatkoztak és ismertették kitűzött céljaikat. Ekkor jelentkeztek Magyarországról Köröstarcsa és Mezőcsát Tűzoltó Egyesület vezetői, hogy a nekük már feleslegessé vált felszereléseket, védőruházatot szívesen átadják az egyesületnek. Majd egy lázárfalvi származású, de Magyarországon élő Virág Vendel is felajánlotta segítségét. Ezekből a felajánlásokból személyes védőfelszereléseket, bevetéshez szükséges eszközöket, légzőkészülékeket, autókat kaptak, ami nagyon megkönnyítette munkájukat.

A nagy lelkesedés lendületében megkeresték az akkori polgármestert Bodó Dávidot, hogy a lázárfalvi faluház udvarán lévő gazdasági épületet (bikaistállót) szeretnék átalakítani tűzoltó szertárrá. A polgármester támogatta az ötletet, önkéntes munkával megoldották a munkálatokat, az anyagi szükségletet biztosította az önkormányzat.

2012-ben a tervük megvalósult. Az istállóból egy kétszintes tűzoltószertár lett, amelyben a földszinten raktár és gyűlésterem, az emeleten vendégszobák, nappali és fürdő kapott helyet. Ugyanebben az évben, egy tűzoltónap alkalmával avatták fel az új szertárt és átadásra kerültek azok a tűzoltóautók, amelyeket már korábban kaptak a magyarországi kollégáktól.
2013-ban egy németországi tűzoltó csapattal sikerült felvenni a kapcsolatot, akik nagylelkűen felajánlottak felszereléseket és védőeszközöket és ezt egy megbeszélt időpontban ide is szállították.

Az évek teltével többtucatnyi versenyen vettek részt. A cél az országos verseny volt. A nagyszerű csapatnak köszönhetően részt vehettek Suceavan, az Országos Önkéntes Tűzoltók Versenyén.

Az idők alatt nagyon sok barátság alakult ki. Csak néhányat megemlítve: a Székelykeresztúri ÖTE, a Gyergyóalfalusi ÖTE, a Mezőcsáti ÖTE, a Köröstarcsa ÖTE, a Kaposvári ÖTE, a Magyarországi Tűzoltó Szövetség, a Szerbiai Önkéntes Tűzoltó Szövetség, akikkel évente többször is találkoznak.

Továbbá részt vesznek hagyományőrző tűzoltó versenyeken itthon és Magyarországon, nagyon sok szimulációs gyakorlaton, amit a Magyarországi Tűzoltó Szövetség rendez, valamint elméleti és gyakorlati képzéseken, elsősegélynyújtó képzéseken.

A csapat minden tagja részt vett egy alapfokú tűzoltóképzésen, amelyet a Tanügyminisztérium által kiállított oklevéllel jutalmaztak.

A csapat vezetője, a Megyei Katasztrófavédelem vezetője és a Megyei Tanács küldöttsége részt vehetett Görögországban, Athénban egy nemzetközi szimulációs katasztrófavédelmi gyakorlaton, ahol megtapasztalhatták a korszerű taktika és technika használatát.

Volt alkalmuk részt venni és segíteni gazdasági épület-, erdő-, tarló-, kémény- tüzeknél, árvíz sújtotta területeken, vízszívatás, eltűnt személy keresésén a községben, a szomszédos településeken, sőt még távolabbi településeken is.

A községben az óvodások és kisiskolások nevelésében is segítkeztek egy gyermeknap alkalmával. Iskola másként programban szerveztek programokat, vetélkedőket. A csapat részt vesz minden évben egy Nemzetközi Kékfény minifocibajnokságon.

Évente részt vesznek a Szent Anna búcsú alkalmával szervezett rendezvényen, figyelnek a vendégek biztonságára, a tűzveszélyekre.
Falunapokon a lelkes csapat részt vesz a főzőversenyen, hagyományos disznóvágási rendezvényt szerveznek, amelyre meghívják a jóbarátokat.
Jelenleg a Vulkán Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagságát 11 személy alkotja, akik próbálnak helytállni és segíteni az esetleges katasztrófahelyzet bekövetkeztében.