Bojzás néptánccsoport

Mintha tegnap történt volna, hogy egy maréknyi táncolni szerető fiatal kezdeményezésére megalakultunk a KOMISZ (Csíkkozmási Ifjúsági Szervezet) keretében.

2003 tavaszán célul tűztük magunk elé a hagyományok megőrzését, és nevün-kül a bojzát, a bodza népies, nálunk használt formáját választottuk, ami úgy mellékesen falunk egyik legszebb dűlőjének a neve is. Úgy gondoltuk, ez a név csak segíthet célunk elérésében, mivel nap mint nap emlékeztet arra, hogy mennyire fontos számunkra őseink hagyományainak megőrzése, újjáélesztése.

Kezdetben Léstyán Éva csoportvezető, illetve Kozák Katalin koreográfus irányították – akkoriban még bizony tétova – lépéseiket. Először még csak saját vidékük táncaival, a felcsíki táncokkal próbálkoztak. Később megtanulták a méhkerékit, a szatmárit, a kalotaszegit, a székit, a mezőségit, a sóvidékit, a szentiványit, a gyimesit. Fellépéseik száma is évről évre növekedett. A néptáncegyüttes életében fontos szerepet kap a hazai és nemzetközi kapcsolatok ápolása, ennek megfelelően az együttes számos hazai és nemzetközi fellépésen, fesztiválon vett és vesz is részt. Táncoltak Kolozsvár főterén, Kalotaszentkirály utcáin, Bánffyhunyad járdáin, a Duna-deltában, Zakopanéban, Pultuskban, (mindkettő Lengyelország), Isaszegen. Évről évre részt vesznek a Csűrdöngölőn, az Ezer Székely Léány találkozón, felléptek a környék számos településén.

A község kulturális tevékenységében nagy szerepet válalnak, nyaranta a nyerges-tetői megemlékezést, a falunapokat teszik színesebbé, telente pedig a karácsonyi pásztorjátékot és a farsangi népszokásokat próbálják feleleveníteni. Időközben koreográfusuk és együttesvezetőjük is kicserélődött. 2003 őszétől Rigmányi Katalin és Szász Lenke irányították tánclépéseiket, amelyek mellé a kezdetektől András Tibor hegedűjének húrjai adták a hangot, mellette pedig Ábrahám Róbert brácsája szólt.

2006-ban megszületett kistestvérük, a Bojzácska is. 2013- tól Sándor Csaba táncoktató és később Donovál Zoltán táncpedagógus nagyban hozzájárult a tánccsoport fejlődéséhez. Az eltelt hét év alatt a csoport tagjai kicserélődtek, a Bojzácska tagjai a Bojzás néptánccsoportba kerültek, mindkét csoport bővült a szomszéd település “Csíkszentmárton” fiataljaival. 2016 őszétől Ábrahám Róbert a tánccsoport irányítója és koreográfusa. Kitartó munkájának köszönhetően jelenleg is Andás Tibor hegedűjének húrjai adják a hangot.

Köszönjük támogatóinknak, elsősorban Csíkkozmás Önkormányzatá-nak, személyesen Szántó László polgármesternek, és mindenkinek, aki melle-tünk volt, támogatott az évek során, Hargita Megye Tanácsának és a Hargita Megyei Kulturális Központnak.