Megemlékezés Nyergestetőn

Március 15.-én nagyszámú ünneplő közönség előtt került megrendezésre az 1848-49-es szabadságharc 171. évfordulójának az emlékünnepsége a Nyergestetőn. Az eseményt Csíkkozmás Község és a Csík Területi RMDSZ szervezte, társszervezők Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás Közbirtokossága és az Aktív Közélet Egyesület voltak.

Az ünnepségsorozat a Polgármesteri Hivatal előtt a Világháborús Emlékműnél kezdődött, ahol a helyi Önkormányzat és a Közbirtokosság részéről koszorúkat helyeztek el a Tuzson János Fúvósegylet zenei kíséretében.

A Nyergestetőn a megemlékezés az ünnepélyes zászlófelvonással indult, amelyet a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület végzett el, majd a Székely himnusz hangzott el. A zászlófelvonás egyes elemeit a Honvéd Dísz-zászlóalj protokollából vették át.

Ezután következtek az ünnepi beszédek, elsőként Szántó László, Csíkkozmás község polgármesterét, majd Korodi Attila parlamenti képviselőt, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét hallhatták. Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az üzenetét dr. Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának első beosztott konzulja közvetítette Kiss László katonai attasé kíséretében, Magyarország Honvédelmi minisztériumától. A felszólalók sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának, illetve az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke zárta.

A közös imát Fejér Mátyás csíkkozmási plébános, pápai káplán, szentszéki tanácsos vezette.

Az ünnepség folytatásában a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes előadása következett, részleteket adtak elő a Magyaroké és a Virágom világom előadásokból, Ördöngösfüzesi és Bonchidai táncokkal.

Befejezésként a kegyelet koszorúinak elhelyezése következett, ahol a Bojzás Néptánccsoport tagjai segítettek és az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

A zenei kíséretet a Tuzson János Fúvósegylet biztosította, az emlékmű mellett pedig a megemlékezés alatt díszőrséget állt a Gál Sándor Hagyományőrző Huszáregyesület.

Share.